FILIMON SARBU 1916 – 1944

Filimon Sârbu s-a nascut la data de 10 august 1916, in  satul Herepea, judeţul Hunedoara. A fost un activist comunist şi militant antifascist român, care a luptat pentru libertatea si dreptatea poporului roman.
A crescut printre muncitorii ceferisti, prietenii tatalui sau. El a inceput sa munceasca la varsta de 14 ani, in 1930ca ucenic strungar la Atelierele Căpităniei Portului Maritim Constanţa. In anul 1920, tatal sau a fost dat afara din slujba din cauza grevei generale. Acesta, in cele din urma,  a ajuns in Constanta unde s-a angajat tot la caile ferate, aducandu-si cu el si familia. La scurt timp acesta a suferit un accident de munca, cazand strivit intre tampoanele unui tren. Ramas fara nici un sprijin, Filimon s-a angajat ucenic strungar la Directia Porturilor Maritime din Constanta. Acesta si-a invatat cu mare dragoste meseria de strungar, iar pe langa aceasta, timpul liber si-l dedica  studiilor, citind foarte multe carti despre revolutie, despre lupta clasei muncitoare (Marxism-Leninism). Era un tanar foarte prietenos si dornic de cunoastere, dorea sa cunoasca absolut ce se intampla in jurul lui si in lume. La scurt timp a intrat in miscarea antifascista. A devenit membru al U.T.C.  şi apoi în anul 1941 al partidului comunist, aceste organizaţii fiind declarate ilegale la acea perioada, de catre guvernul burghezo mosieresc. Afland de activitatea politica a lui Filimon Sarbu, Directia Porturilor Maritime l-a concediat iar politia l-a arestat.
După ce a devenit membru al partidului, a devenit secretar al organizatiei judetene Constanta a UTC. El a organizat acte de sabotaj împotriva forţelor fasciste din oraş şi din portul Constanţa. Filimon Sârbu a făcut parte dintr-un grup care a aruncat în aer un depozit de armament fascist din Constanţa şi a semnalat noaptea avioanelor militare sovietice obiectivele fasciste ce trebuiau distruse din oraş.
Desi avea doar douazeci de ani a stiut sa se apere cu indrazneala si sa puna “judecatorii” in mare incurcatura.
-Ma invinuiti ca sunt antifascist? intreba Filimon Sarbu privind la judecatori cu ochi scanteietori. A fi antifascist inseamna a-ti iubi cu adevarat patria. Si asta nu-I o vina, domnilor judecatori! Iar daca este, sunt foarte mandru de asemenea invinuire!
N-a putut fi condamnat. Nici la lucru nu a mai fost primit de catre cei din Directia Porturilor. A muncit din greu ca hamal, in portul Constanta. Dar nu si-a pierdut niciodata credinta in idealurile sale, in lupta pentru libertate. In tot timpul a raspandit manifeste si a tinut conspirativ intruniri si sedinte antifasciste.
Ajutat de tovarasii lui. a raspandit ziarul “Scanteia” (ilegala la perioada aceea) si a intreprins multe actiuni de sabotaj. Intre altele a aruncat in aer o magazie militara fascista. La data de 22 iunie 1941 ,Filimon  Sârbu a fost arestat împreună cu alţi patru militanţi antifascişti de către  “Siguranţa Statului” în timpul unei întâlniri conspirative ţinută pe Plaja Pescărie din Mamaia. Scopul acelei întâlniri a fost descris de către autorităţi ca fiind “instigare la acte de sabotaj împotriva ordinii de stat”. După o judecată sumară făcută de către “Curtea Marţială” de pe lângă Comandamentul Militar Teritorial din Bucureşti, a fost condamnat la moarte la data de 4 iulie.

Pentru ca judecatorii il invinuiau de tradare, Filimon Sarbu le-a spus:
-Ceea ce am facut eu nu-I tradare. Tradare si vanzare de neam au savarsit cei care au dat nord-vestul Romaniei fascistilor maghiari. Eu apar libertatea si integritatea patriei!
În seara zilei de 19 iulie 1941, Filimon Sârbu a fost executat prin împuşcare la Închisoarea Jilava, într-un loc cunoscut sub denumirea de Valea Piersicilor. El a fost singura persoană care a fost executată după acel proces, ceilalţi patru activişti judecaţi în acelaşi caz fiind condamnaţi la ani grei de închisoare. Filimon Sarbu a primit cu fruntea sus cumplita sentinta. Spre locul executiei a mers cantand “Internationala” si “Pe-al nostru steag e scris Unire!”. Nu a permis sa fie legat la ochi, asa cum se obisnuieste la astfel de pedepse.
-Primesc moartea cu ochii deschisi, a spus el cu demnitate. Mor pentru o cauza dreapta si stiu ca voi fi razbunat!
Plutonierii din plutonul de executie, la un moment dat au refuzat sa traga. Atunci un plutonier, vanat de furie, a scos pistolul si a tras. Filimon Sarbu a cazut, strigand:
-Traiasca Romania Libera!

La fel ca toti cei care si-au dat viata pentru libertatea poporului si cauza socialismului, Filimon Sarbu este un mare erou al poporului roman. El va ramane vesnic in inimile noastre ca un mare luptator si erou ce a cazut pentru cauza libertatii.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: