30 decembrie 1947 – Abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Populare Romane

Aniversam la 30 decembrie, unul din actele fundamentale pe care se intemeia pana acum 21 de ani independenta si suveranitatea statului roman, actul proclamarii republicii. Istoria a validat intru totul optiunea poporului nostru exprimata prin cei mai demni reprezentanti ai sai: comunistii. Toate transformarile ce se produsesera dupa revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista din August 1944 in structurile economice sociale si politice ale tarii, impuneau abolirea monarhiei si instituirea unei forme de guvernare noi care sa corespunda intereselor oamenilor. republica atat ca institutie, cat si ca directie de dezvoltare, marcand infaptuirea vechiului vis al lui Nicolae Balcescu, de trecere la conducerea poporului prin el insusi, a justificat pe deplin increderea cu care a fost investita. A adus cu sine intrarea intr-o etapa noua, caracterizata prin cucerirea intregii puteri politice  de catre clasa muncitoare in alianta cu taranimea muncitoare si celelalte categorii de oameni ai muncii, trecerea la realizarea sarcinilor revolutiei socialiste. Primul pas care s-a facut in anii republicii a fost concretizat in in decizia de a se trece la industrializarea socialista. Romania, care in perioada interbelica (de trista amintire), dispunea de doar 3 – 4 centre mai rasarite, avea mai tarziu, dupa triumful socialismului peste 250 de platforme si zone industriale amplasate in toate zonele si judetele tarii. Am dezvoltat industrii de varf: chimica si petrochimica, constructii de masini, metalurgia, electronica si atatea altele.

Romania a trecut de la dezvoltarea extensivala cea intensiva, ceea ce presupune sporirea competentei, aplicarea larga a cuceririlor revolutiei tehnico-stiintifice, transformarea stiintei intr-o forta nemijlocita de productie, cresterea calitatii produselor, o eficienta superioara. Proclamarea republicii a reprezentat prin ea insasi o manifestare viguroasa a vointei populare, iar cursul pe care acest eveniment epocal l-a inaugurat s-a adancit mereu, dobandind, de la o etapa la alta , noi fatete si valente si demonstrand ca socialismul ramane cadrul ideal de manifestare a adevaratei democratii. Proprietatea socialista asupra mijloacelor de productie asigura egalitatea in fapt a tuturor cetatenilor si este insotita de crearea unor forme multiple de manifestare a democratiei.Pe aceaste cai se constituie calitatea vietii oamenilor care cuprinde nu numai expresia materializata a unor conditii de munca  si de trai mereu mai bune ci si ansamblulelementelor ce concura la formarea demna si afirmarea plenara a personalitatii umane.

Anunțuri

0 Responses to “30 decembrie 1947 – Abolirea monarhiei si proclamarea Republicii Populare Romane”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: