CRESTINISM VERSUS FEMEIE

“Atata timp cat femeile vor privi Biblia ca pe cartea drepturilor lor, ele vor fi sclavele barbatilor” – Robert G. Ingersoll

Multi crestini pretind ca religia lor a ridicat femeile de la un nivel al degradarii, la un nivel mai ridicat al egalitatii. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. De-a lungul istoriei sale, religia crestina a interzis femeilor dreptul lor la a fi tratate ca si fiinte umane egale. In zilele noastre, biserica catolica, a Mormonilor si alte religii crestin fundamentaliste (n. t. religia ortodoxa) interzice femeilor sa ocupe vreun loc in ierarhiile bisericesti alaturi de barbati. Aceste biserici se opun legislatiei pentru drepturi egale, dreptul femeiii la a avea o cariera in afara casei, libertate de alegere asupra propriilor lor trupuri. De ce?

IDEALUL BIBLIC

Statutul inferior suportat de catre femei in timpul iudaismului si mai tarziu in timpul crestinismului este un rezultat logic un rezultat al atitudinii sexiste a bibliei fata de femei. De-a lungul Bibliei putem observa o inegalitate evidenta intre barbati si femei. Barbatii sunt considerati mai importanti, mai utili mai valorosi si mai destepti decat femeile. Rolul femeii este sa taca, sa asculte de sotul ei, sa poarte si sa dea nastere la copii cat mai multi. Femeilor nu le este permis sa aiba vreao autoritate asupra barbatilor. Idealul biblic este intotdeauna femeia supusa.

Aceste atitudini biblice reflecta cultura primitiva in care biblia a fost scrisa. Fara indoiala, nevoia de a justifica aceasta atitudine dezechilibrata fata de femei, a condus la inventarea mitului Evei. Eva in “slabiciunea” ei, a mancat fructul interzis si ca si consecinta a nenorocit omenirea pe vecie. Aceasta singura poveste a dat un motiv rational pentru ura impotriva femeilor. Cateva femei au fost glorificate in povestea lui Ruth si cantecul lui Solomon, dar ele au fost laudate doar pentru obedienta lor si pentru spiritul lor de lupta. Aceste carti sunt uneori ca dovezi ale unor atitudini pozitive ale bibliei fata de femei! Noile traduceri si revizuiri ale scripturii or fi schimband ele unele cuvinte, dar misoginismul traditional ramane. Dupa cum a scris Elizabeth Cady Stanton in Biblia femeii,”indiferent care a fost scopul Bibliei in ebraica sau in greaca, in engleza nu ridica in slavi nici nu este lucru demn pentru femei”.

TACUTE SI OBEDIENTE

Sunt mult prea multe citate biblice care denigreaza femeile pentru a le insira pe toate aici. Mai jos sunt cateva exemple:

“Iti voi inzecii durerile nasterii; in durere vei da nastere la copii. Sotul tau va fi dorinta ta si el va domni asupra ta” (Genesis 3:16)

“Daca totusi, acuzatia nu este adevarata si nici o dovada a virginitatii fetei nu poate fi gasita, ea va fi adusa in fata portii tatalui ei si acolo barbatii din satul ei o vor omora cu pietre. (Deut. 22:20-21)

Dumnezeu i-a spus lui Moise,”Acum ucide toti baietii. Si ucide fiecare femeie care s-a culcat cu vreun barbat, dar pastreaza pentru tine toate fetele care nu s-au culcat niciodata cu un barbat.”(Num. 31:17)

“Nevestelor supuneti-va barbatilor vostrii, ca si Domnului…Asadar, la fel cum bisericile apartin lui Hristos, asa femeile sa apartina barbatilor lor intru totul.” (Eph. 5:22-24)

“Femeile trebuie sa taca in biserici. Lor nu le este permis sa vorbeasca, dar trebuie sa se supuna precum spune legea.”(I Corin. 14:34-35)

“O femeie trebuie sa invete in tacere si in supunere totala. Nu permit vreunei femei sa invete sau sa aiba vreo autoritate asupra unui barbat; ea trebuie sa taca. Deoarece Adam a fost creat primul, si apoi Eva. Si nu Adam a fost cel inselat; femeia a fost cea inselata si a pacatuit.” (I. Tim. 2:11 – 14)

“Stapanul fiecarui barbat este Hristos, si stapanul fiecarei femei este barbatul.”(I Corin. 11:3)

“Deoarece nu barbatul s-a tras din femeie, ci femeia din barbat. Iar barbatul nu a fost creat pentru femeie, ci femeia pentru barbat.”(I Corin. 11:8-9)

Mai adaugam si noi cateva:

“Nevasta trebuie să fie supusă bărbatului şi bărbatul trebuie să se poarte cu nevasta cu iubire, înţelepciune, acordând cinste femeii ca şi unui vas mai slab.( 1 Petru 3:1 şi 7; Efes. 5:22-25. )

“Bărbatul este capul şi stăpânul femeii chiar dacă aceste cuvinte irită, ele trebuiesc acceptate pentru că aceste cuvinte sunt scrise în Cuvântul lui Dumnezeu. (Gen. 2:18; Gen. 3:16;
1 Cor. 11:3; 1 Petru 3:1; Efes. 5:23.)

“Dumnezeu porunceşte celor căsătoriţi ca să nu se despartă. Dacă totuşi divorţul a fost pronunţat, femeia trebuie să rămână nemăritată sau să se întoarcă la fostul ei bărbat.
(1 Cor. 7:10, 11.)

“In vremea razboiului desfranarii de un real ajutor este: sacul, cenusa, starea in picioare de toata noaptea, foamea, limba arsa de sete, asezarea in cosciug si inainte de toate umilinta. De neaparata trebuinta este ajutorul unui parinte sau a unui frate sarguincios caci ar fi o minune sa se poata mantui din ocean o corabie singura.”

“Să nu preacurveşti”, dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie , ca s-o poftească , a şi preacurvit cu ea în inima lui. Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale,  şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.” (Matei 5:27-29)

„Femeia care traieste cu un barbat preacurvar si ea este preacurva in toata vremea” (Sf. Vasile 39.)


SFINTII BARBATI SEXISTI

Citand textele biblice ce se refera la rolul “ce se cuvine femeii” teologi, preoti si soti au reusit sa se convinga pe ei si pe femei ca inferioritatea femeii a fost lasata de la Dumnezeu si femeile au suferit din aceasta pricina secole intregi. Sfantul Thomas Aquinas, marele teolog si filozof catolic afirma:

“In ceea ce priveste natura individuala, femeia este inferioara; deoarece puterea activa din samanta masculina tinde catre crearea unei asemanari perfecte in conformitate cu sexul masculin. Nasterea femeilor survine in urma unor defecte in puterea activa; sau in urma unei indispozitii materiale, sau chiar unele influente externe, cum ar fi cea a vantului de sud, care este umed dupa cum filozoful Aristotel a observat”[Clark, Elisabeth-“Women and Religion.]

Lucrurile nu s-au schimbat in bine cand a aparut Marthin Luther.

Luther a scris:”Dumnezeu l-a creat pe Adam stapan al tuturor vietuitoarelor, dar Eva a stricat totul. Femeile trebuie, femeile ar trebui sa stea acasa, sa aiba grija de casa si sa dea nastere la copii. Si daca o femeie oboseste si, intr-un final moare din cauza nasterilor, nu conteaza. Din pricina nasterii sa moara, pentru lucrul acesta exista.” [Walker Barbara – The woman’s encyclopedia of myths and secrets].

Sfantul Augustin spunea: Orice femeie care nu da nastere la atatia copii cat este capabila, se face vinovata de multe crime.” Astazi reverendul Jerry Falwell (USA), capul “Majoritatii Morale”, se opune energic unei legislatii pentru drepturi egale deoarece “sfideaza legea care spune ca barbatul este capul femeii, la fel cum Hristos este capul bisericii.” Falwell mai afirma “Mai mult, eu cred ca la baza miscarii pentru eliberarea femeilor exista un nucleu de femei care au fost plictisite la un moment dat cu viata lor, ale caror probleme sunt de ordin spiritual. Aceste femei nu au acceptat niciodata rolurile care le-au fost lasate de la Dumnezeu.”

Southern Baptists, cea mai mare biserica protestanta din USA, au votat la conventia lor din 1984 impotriva acceptarii femeilor in randul predicatorilor, declarand ca trebuie “sa pastreze o supunere pe care Dumnezeu o cere”. rezolutia citeaza Biblia care spune ca femeile nu trebuie lasate in ierarhii bisericesti deasupra barbatilor “altfel confuzia va domni.”

Papa Ioan Paul al II-lea facea turnee prin toata lumea, si asa supra-populata, spunand femeilor ca le este interzis sa foloseasca mijloace de contraceptie sau sa faca avort chiar si in caz de viol sau incest. El sfatuieste sa se intoarca la rolurile lor traditionale “ ca tovarase obediente si servante ale sotilor lor”. de asemenea refuza sa acorde audiente oricui sustine ideea de a introduce femei in randul preotilor Bisericii Catolice.

In zilele noastre, la fel ca in Evul Mediu Biserica Catolica are ca principal argument  impotriva numirii de femei ca preoti pe motivul ca o preoteasa cu menstruatie ar “murdari”.

Enciclopedia catolica inca sustine ca femeile sunt inferioare sexului masculin “ atat in ceea ce priveste trupul cat si sufletul.”Josephine Henry, o luptatoare pentru dreptul femeilor la vot, dins ecolul 19, a acuzat bisericile pentru atitudinile lor sexiste de-a lungul secolelor.

“A spus vreodata biserica, ca femeile trebuie sa aiba drepturi egale cu barbatii in fata legilor religioase si civile? Nici o institutie in lumea moderna este atat de tiranica si nedreapta cu femeile cum este Biserica Crestina. Le cere totul si nu le ofera nimic in schimb. Istoria Bisericii nu contine vreo singura sugestie asupra egalitatii femeilor… Doar prin intermediul tiraniei si minciunii este crestinismul in stare sa tina femeile supuse.”[Walker Barbara – The woman’s encyclopedia of myths and secrets]

PROCESELE VRAJITOARELOR

Una dintre cele mai barbare crime in istorie a fost torturarea si arderea a sute de barbati, femei si copii nevinovati pe motiv ca ar fi vrajitori. Nici o persoana nu ar fi murit pentru crima inventata numita vrajitorie, daca nu ar fi fost sa fie Inchizitia (organizatie catolica pentru demascarea si pedepsirea ereticilor religiosi), si citate din biblie de genul “Nici o vrajitoare sa nu fie lasata in viata.”(Exodus 22:18). Toate procesele pentru vrajitorie, protestante si catolice, au rezultat acest citat sau altele similare din biblie.

Femeile acuzate de vrajitorie pedepsite mai sever decat barbatii. De exemplu, o lege englezeasca din 1683, spune ca pentru infractiunea de vrajitorie un barbat poate fi spanzurat, dar o femeie trebuie arsa pe rug. In intreaga europa aproximativ 80% dintre cei arsi pe rug au fost femei. Iar acest lucru s-a datorat in mare masura opiniei populare din stramosi despre inerenta dispozitie a femeii pentru pacat si imoralitate. Atunci cand Biserica catolica a declarat razboi femeilor doctori, vindecatul a devenit o infractiune pasibila de pedeapsa cu moartea daca era practicat de catre o femeie.

CONCLUZII

Raul facut femeilor de catre religia crestina a inceput prin aprobarea semnata de Dumnezeu pentru opresiunea femeii. Barbatii crestini au folosit Biblia pentru a tine femeile tacute, supuse si ne-educate timp de secole. Femeile care s-au opus au fost prezentate rotii de tortura si rugului.

In zilele noastre multe biserici afecteza direct vietile femeilor prin faptul ca-si folosesc imensa lor putere si avere pentru a lupta impotriva legilor care le-ar da femeilor drepturi egale, si acces la mijloacele de contraceptie si avort. ceea ce spunea D-na Stanton in secolul 19 este valabil si astazi,”Biblia si Biserica au fost cele mai mari predici in calea emanciparii femeilor” si nu numai, a progresului general al omenirii.

Daca se vrea ca femeile sa castige un anumit bine-meritat de fiinte umane egale in aceasta lume, este in primul rand necesar sa recunoastem ca Biblia nu este nimic mai mult decat o carte straveche de fabule care a tinut in viata practicile sexiste ale antichitatii. Biblia este ca si orice alta carte de mitologii: ar trebui privita ca si o curiozitate, nu ca si o carte care trebuie urmata. civilizatia a avansat doar multumita compasiunii si ratiunii umane. Femeile vor fi acceptate ca si egale atunci cand aceste calitati, nu religia, primeaza. Separarea bisericii si statului este absolut esentiala pentru obtinerea drepturilor femeilor si nu numai.

Julia Hernandez si Al Seckel

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: