Stefan Gheorghiu 1879 – 1914

A fost unul din cei mai de seama conducatori ai muncitorimii din Romania in activitatea ei de organizare si lupta sociala.

S-a nascut in Ploiesti la 17 ianuarie 1879, in casa unui dulgher. Dupa ce a terminat scoala primara, neavand mijloace necesare sa mai invete, cu toate ca avea tragere de inima spre carte a invatat meseria tatalui sau, dulgheria. In aceeasi vreme continua sa invete singur, citind publicatiile socialiste ale vremii si formandu-si o cultura temeinica, politica si literara. inca de tanar, stefan Gheorghiu incepe munca lui de luminare a muncitorimii, de indrumare politica a maselor. Colinda tara pe jos, deseori descult, se hranea cu ceaiuri, poposea mai ales in porturi, unde a pus bazele organizatiilor muncitorilor din porturi cat si in alte centre mucnitoresti. Nici o piedica nu-l oprea sau descuraja, si pretutindeni rezultatele ostenelilor lui Stefan Gheorghiu se vedeau, pe urma lui ramaneau organizatii muncitoresti bine inchegate, care dupa plecarea lui continuau lupta pe calea aratata de el.

In timpul rascoalelor taranesti din 1907, I s-a inscenat un proces de “rebeliune, pentru ca indemnase pe soldati sa nu traga in taranii rasculati. Dupa ce iese din inchisoarea militara din Galati, unde fusese inchis 6 luni intr-o celula umeda, intunecoasa fiind nevoit sa stea si sa doarma pe cimentul gol, indurand un regim de distrugere fizica din partea organelor represive ale statului, Stefan Gheorghiu incepe sa scuipe sange. Totusi isi continua apostolatul. In timpul razboiului balcanic, scoate cu un grup de muncitori un manifest intitulat “Razboi razboiului”, pentru care este adus in fata Curtii Martiale.

Orator talentat, cuvantarile lui Stefan Gheorghiu convingeau si inflacarau pe cei ce-l ascultau. Articolele lui, pretuite si de criticul Dobrogeanu Gherea, contribuiau la educare apolitica a muncitorimii.

La 35 de ani, cu plamanii distrusi, urmare a tratamentelor inumane de degradare la care a fost supus din partea autoritatilor represive reactionare ale statului, Stefan Gheorghiu moare in sanatoriul Filaret. Ramasitele lui pamantesti au fost transportate la Ploiesti si inhumate in cimitirul saracilor, din aproprierea fabricilor. Cu el, clasa muncitoare romana a pierdut un fiu devotat, care si-a pus viata in slujba ridicarii poporului. Dupa instaurarea regimului democrat socialist stefan Gheorghiu a fost reinhumat la monumentul eroilor socialisti din Parcul Libertatii. Dupa lovitura de stat din 1989si instaurarea la putere a regimului criminal capitalist, mormintele de acolo au fost profanate de catre autoritati, iar corpul lui Stefan Gheorghiu a fost scos si dus in alt loc pe care nu-l cunoastem.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: