Religia

PROGRESUL SOCIETATII SI AL PERSONALITATII SUNT SOLIDARE

Progresul social se rasfrange asupra indivizilor ce compun societatea si determin progresul constiintei si personalitatii acestora. Nici aceasta relatie nus e realizeaza insa in intregime spontan, automatic. Pentru ca individul sa beneficieze de progresele societatii in scopul ridicarii propriei personalitati pe o treapta superioara, este necesar ca el sa participe activ la lupta sociala, sa-si insuseasca ideile avansat, transformandu-le in convingeri si norme de viata, sis a elimine cu hotarare toate influentele retrograde. Astfel el poate sa progreseze prin insasi fiinta lui si sa fie apreciat ca un veritabil militant al progresului. Cei care insa, raman contaminati de prejudecati, conceptii nestiintifice, orice idei si simtaminte daunatoare pentru mersul ascendent al tuturor devin incapabili sa se adapteze, sub toate raporturile, la viata sociala, raman singuri si straini, vinovati de propria nefericire.

Materialismul istoric pune in evidenta legile obiective ale dezvoltarii sociale si ne calauzeste in activitatea politica constienta de natura sa accelereze dezvoltarea. Nu depinde vointa individuala nici aparitia si triumful noilor mijloace si relatii, a noilor idei si atitudini. Totusi, in ansamblu, dezvoltarea sociala, in conditiile revolutiei si ale sistemului socialist include o noua suprastructura si constiinta sociala, difuzarea larga a conceptiei materialiste, acreditarea ideologiei stiintifice si revolutionare, careia ii revine un rol deosebit de important in progresul social. Insasi conditiile de existenta socialista, caracterizata printr-o impetuasa revolutie tehnico-stiintifica, impun obiectiv conceptia revolutionara si ideile demonstrate stiintific. Factorul subiectiv actioneaza in directia legilor obiective ale dezvoltarii sociale si conditioneaza ritmurile si proportiile progresului.

Traditiile vechi , reprezinta o piedica atat inc alea progresului social, cat si in cea a formarii omului inaintat, un loc important il ocupa religia si religiozitatea, fenomene categoric condamnate de istorie la pieire, fenomene in continuu regres, dar care acum sunt destul de raspandite si vor mai persista un timp, asa cum arata Marx”cu forta incapatanata a deprinderilor” sedimentale de-a lungul mileniilor.

Prof. dr. Paul Popescu – Neveanu

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: