Fidel Castro: Autocritica privind opresiunea LGBTQ din Cuba in trecut

Fidel Castro a spus ca, la urma urmei, el este responsabil pentru persecutiile suferite de homosexuali in Cuba dupa revolutia din 1959.

Un interviu cu Fidel Castro a fost postat de siteul ziarului Mexican „La Jornada”. In acest material,  jurnalista Carmen Lira Saade il intervieveaza pe fostul conducator chiar la el acasa, in Havana, si discuta despre tensiunea cu SUA, relatiile Cubei cu Mexicul si drepturile minoritatilor sexuale. In pasajul de de mai jos este tradusa partea in care fostul conducator cubanez vorbeste despre drepturile acestei minoritati in perioada cand conducea tara.

Fidel nu incearca sa se eschiveze. El nu neaga si nici nu respinge problema. Cere doar putin timp pentru a-si aminti cand anume a patruns discriminarea in randul miscarii revolutionare.

Acum 50 de ani, din cauza homofobiei, homosexualii erau marginalizati in Cuba si multi au fost trimisi la munca fortat in domeniul militar sau agricol, fiind acuzati ca sunt “impotriva revolutiei”.

-Da, isi aminteste el, a fost o vreme a nedreptatii – O mare nedreptate! – indifferent cine a comis-o. Daca am fost noi cei care am creat-o…Incerc sa imi evaluez vina, deoarece, desigur, nu ma caracterizeaza astfel de prejudecati.

Este un lucru cunoscut ca printre cei mai vechi prieteni ai sai se numara homosexuali.

– Atunci cum s-a creat aceasta ura impotriva celor care sunt “altfel”?

El considera ca a fost rezultatul unei reactii spontane in randul revolutionarilor, care vine din traditie. In vechea Cuba, nu doar persoanele de culaore erau discriminate, dar si femeile, si, bineinteles homosexualii…

-Da, desigur, dar nu in Cuba “noii” moralitati, mandria acelor revolutionari…

Atunci cine a fost, direct sau indirect, responsabil pentru ca nu a pus capat acestei probleme din societatea cubaneza? Partidul? Deoarece Partidul Comunist Cubanez inca nu interzice “explicit” discriminarea pe motive de orientare sexuala.

-Nu – spune Fidel –Daca este cineva raspunzator, acela sunt eu…

“Este adevarat ca la vremea aceea nu am putut sa acord atentia cuvenita acestei problem… Eram preocupat, in principal, de Criza din Octombrie(asa cum este cunoscuta in Cuba criza rachetei din 1962), de razboi si de problem politice…”

Dar asta a devenit o problema politica destul de grava, Comandante.

– Inteleg, inteleg… Nu am stiut sa ii acordam importanta necesara… sabotaje sistematice, atacuri armate, astea se intamplau tot timpul; aveam atatea probleme, unele teribile, de viata si de moarte –  intelegi? – nu i-am acordat suficienta atentie.

– Dupa toate acestea, a devenit dificil de aparat Revolutia in afara granitelor… Imaginea cubei a fost afectata pentru totdeauna in unele locuri, mai ales in Europa.

Inteleg, repeta el; doar ca…

-Persecutia homosexualilor se poate intampla, mai mult sau mai putin intampinata de proteste, oriunde. Dar nu in Cuba revolutionara.

Inteleg. Este ca si cum un sfant ar pacatui, nu-i asa? Nu este la fel ca atunci cand un pacatos pacatuieste, nu?

Fidel zambeste vag, apoi devine din nou serios:

-Incearca sa iti imaginezi cum era viata noastra in primele luni ale Revolutiei; razboiul cu americanii, problema armamentului, si, aproape simultan, atentatele comise la adresa mea…

Fidel dezvaluie ca acestea l-au afectat foarte mult si povesteste cum I s-a schimbat viata in urma amenintarilor cu moartea si a atacurilor suferite:

“Nu puteam sa ma duc nicaieri, nici macar nu puteam sa locuiesc intr-un singur loc… Tradarile erau la ordinea zilei si a trebuit sa traiesc de pe o zi pe alta. Nu era usor sa scapi de CIA, care obisnuia sa mituiasca multi tradatori, de multe ori chiar dintre oamenii mei. Dar oricum, daca cineva trebuie sa-si assume responsabilitatea, eu sunt acela. E vina mea. Nu o sad au vina pe altii.” Spune liderul revolutionar.

Regreta doar ca nu a corectat problema la vremea respectiva…

In continuarea articolului se vorbeste despre efortul Marielei Castro, nepoata lui Fidel, de a promova drepturile minoritatilor sexuale in tara si progresele recente, printre care se numara politici de sanatate publice ce permit persoanelor transexuale sa faca operatii de schimbare de sex gratuit.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: