Declaratia drepturilor muncitorilor din industria sexului in Europa

De ce avem nevoie de o Declaratie a Muncitorilor din Industria Sexului?

In Europa, s-au adoptat diferite masuri in ceea ce priveste industria sexului, si persoanele care lucreaza in acest domeniu, femei, barbati si transexuali(incluzand imigrantii). Acestea variaza de la acceptarea prostitutiei ca forma de munca si introducerea drepturilor muncitoresti pentru prostituate, pana la criminalizarea mai multor activitati asociate cu industria sexului, care a condus in multe cazuri la criminalizarea statutului de „prostituata”, a partenerilor persoanelor care lucreaza in acest domeniu sau a clientilor acestora.

In ultimii ani, masurile legislative care restrictioneaza drepturile fundamentale si libertatile persoanelor care lucreaza in industria sexuala s-au inmultit, atat la nivel local, cat si la nivel national si international. Acestea pretind a combate crima organizata si a promova politici de sanatate publica. Totusi, multe dintre aceste masuri au fost implementate impotriva politicilor si principiilor propuse de UNAIDS si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care atrag atentia asupra faptului ca legislatia represiva, de fapt, submineaza politicile de sanatate publica. Acest lucru se intampla deoarece prostituatele se vad nevoite sa lucreze in locuri ascunse, iar detinerea prezervativelor(esentiale in prevenirea transmiterii bolilor venerice) devine periculoasa, deoarece este o dovada a activitatii lor, considerata ilegala. Mai mult decat atat, aceste masuri contrazic Rezolutia Parlamentului European pe tema violentei asupra femeilor.Aceasta propune decriminalizarea prostitutiei, ca o garantie ca prostituatele pot beneficia de acelasi drepturi ca orice alt cetatean, si protejarea independentei, sanatatii si sigurantei prostituatelor. Mai mult, aceste masuri incalca obligatia Statelor de a respecta legile internationale ale drepturilor omului, de a respecta, promova si proteja drepturile oricarei persoane de pe teritoriul lor, fara discriminare, incluzand dreptul la viata privata, lao familie, la a pleca is a reveni pe teritoriul tarii oricand doreste, dreptul de a nu fi supusa torturii sau unui tratametn inuman sau degradant, de a nu fi inchisa arbitrar, si libertatea de exprimare, accesul la informatie, dreptul la libera asociere sau libera circulatie.

Consultatii pe tema Declaratiei

Comitetul a acordat un an intreg consultatiilor cu persoane care lucreaza in industria sexului din toata Europa, precum si cu experti in fenomenul imigratiei si drepturilor omului si drepturile muncitoresti. Rezultatele au fost comasate si dovezile stranse au fost folosite pentru a scrie o declaratie incipienta,pentru ca prostitutele si cei care sustin acest proiect sa o poata citi in cadrul conferintei.

Declaratia pentru Drepturile Prostituatelor din Europa identifica drepturile(umane, ale imigrantilor si muncitoresti) de care ar trebui sa beneficieze persoanele care lucreaza in industria sexului, sub incidenta legii internationale. Este o sinteza a tuturor drepturilor stabilite deja in tratate si intelegeri internationale, care se aplica tuturor cetatenilor, incluzand si propuneri pentru metode de a proteja aceste drepturi in cazul prostituatelor. Pe langa toate acetea, Declaratia va cuprinde:

-identificarea cazurilor actuale in care drepturile prostituatelor din Europa sunt incalcate, in domeniul medical si social, achizitionarii unei locuinte, angajarii, educatiei si in ceea ce priveste drepturile administrative si sistemul de justitie

– identificarea masurilor care trebuie luate pentru a sti sigur ca drepturile prostituatelor sunt respectate in Europa

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: