Lupta impotriva homofobiei si discriminarii pe baza de orientare sexuala

Sustinem lupta LGBT si libertatea identitatii de gen(transgender)

Orice stat sau organizatie democratica,  progresista, socialista, etc. trebuie sa garanteze  sa respecte si sa sustina lupta pentru drepturile si libertatile fundamentale omului si sa interzica discriminarea, sa lupte impotriva homofobiei si discriminarii pe baza de orientare sexuala, sa combata prin orice mijloc acest fenomen si sa trateze egal la angajare, inscrierea la scoala sau in partide, organizatii sau functii de conducere persoanele de orientare sexuala diferita. Discriminarea pe baza de orientare sexuala trebuie sa fie interzisa. Oamenii politici sau conducatorii grupurilor sau cultelor religioase trebuie fie pedepsiti in cazul in care folosesc un limbaj amenintator, de ura sau incriminare la adresa persoanelor de orientare sexuala diferita. Statele democratice, trebuie sa garanteze ca discriminarea pe baza orientarii sexuale este interzisa in toate sectoarele de activitate, astfel ca persoanele cu o alta orientare sexuala si transgen  sa nu mai se afle in pericol de a fi discriminate. Toti indivizii  si toate partidele si organizatiile democratice care respecta drepturile omului trebuie sa lupte pentru decriminalizarea homosexualitatii.  Orice alta organizatie democratica, progresista din lume, care lupta pentru libertate si apararea drepturilor omului trebuie sa fie solidara si sa sprijine prin orice mijloace organizatiile si grupurile care lupta pentru drepturile fundamentale si egale pentru membrii comunitatii LGBT.

  • Prin LGBT intelegem comunitatea Lesbienelor, Homosexualilor ,Bisexualilor şi Transgen. Un stat democrat trebuie sa garanteze oricui dreptul la deţinerea drepturilor umane fără nici un fel de deosebire, precum rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau alt fel de opinie, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut, aşa cum a fost stabilit în articolul 2 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi articolul 2 al Acordurilor Internaţionale cu privire la Drepturile Civile, Politice, Economice, Sociale şi Culturale, ca şi în articolul 26 al Acordului Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice.
  • Transgen (transgender)reprezinta un termen care se refera la  diferite varietati ale identitatii de gen, la persoane care nu corespund, prin imagine sau comportament, normelor asociate unui anumit gen. In aceasta categorie se enumera:  travestiti, transsexuali, persoane intersexuale (hermafrodite), barbatii efeminati, femeile cu aspect masculin etc.

Orice stat democratic, progresist este obligat sa aplice principiul nediscriminării care reclamă ca drepturile omului să fie aplicate în mod egal pentru orice fiinţă umană indiferent de orientare sexuală sau identitate de gen. Violenţa, hărţuirea, discriminarea, excluderea, stigmatizarea şi prejudecata sunt îndreptate împotriva persoanelor din toate ţările lumii din pricina orientării sexuale sau a identităţii de gen, aceste practici subminează integritatea şi demnitatea celor supuşi la aceste abuzuri. Trebuie condamnate încălcările drepturilor omului bazate pe orientare sexuală sau identitate de gen oriunde se petrec, si orice stat democratic si progresist trebuie sa aplice pedepse impotriva cacelora care incalca aceste drepturi.

  • Bisexualitatea reprezinta o orientare sexuală care se caracterizeaza prin atracţia estetică şi sexuală pentru ambele sexe (femei şi bărbaţi) si reprezinta unul din cele mai importante trei elemente ale clasificării orientărilor sexuale, împreună cu orientarea homosexuală şi cea heterosexuală. Multi oameni de stiinta consideră că suntem cu toţii bisexuali, dar traditiile si conceptiile vechi religioase promovate in societate ne dictează atracţia faţă de un singur sex, sexul opus. Bărbatul este poligam datorită codului genetic moștenit dar si femeia poate deveni poligama. În Romania, termenul bisexualitate duce lupta intre acceptare și negare. Bisexualitatea este înțelesă și confundată cu bigamia sau adulterul. Istoria ne da dovezi ale existentei bisexualității, printre cele mai cunoscute personalitati bisexuale se numarau si  Sappho, Alexandru cel Mare, Phaedrus, Împaratul Roman Hadrian, Antinous, etc. O persoana bisexuala nu este confuza, cercetarile stiintifice certificand  bisexualitatea drept o conturare a sexualitații fiecaruia. Bisexualitatea nu reprezinta o stare de moment sau o alegere a unui individ la un moment dat. Persoanele în cauză sunt conștiente de sexualitatea lor și de ceea ce simt.
  • Homosexualitatea reprezinta o orientare sexuala care se manifesta prin atractia estetica romantica si sexuala catre o persoana de acelasi sex. Homosexual se refera la ambele sexe: barbatii cu inclinatie exclusiv homosexuala sunt caracterizati homosexuali(gay), iar termenul de lesbiana are in vedere femeile. Conform cercetarii stiintifice,comportamentul homosexual a aparut cu mult inaintea aparitiei omului pe planeta,manifestandu-se la animale. Mai mult de 450 de specii diferite de animale, de la păsările flamingo la berbeci, delfini, caini, pinguini, gandaci, lilieci de fructe, etc. sau peştii de acvariu guppy înregistrează forme variate de activitate sexuală între exemplare de acelaşi sex.Aproximativ 10% dintre reprezentantii majoritatii speciilor sunt gay. Homosexualitatea nu este o boala si nici nu tine de anumite alegeri sau devieri de comportament iar fiintele cu acest tip de comportament asa se nasc, nu se schimba dupa nastere . Conform oamenilor de stiinta, baza biologică a homosexualităţii se află în diferenţe funcţionale din hipotalamus. Aceste diferenţe apar datorită acţiunii hormonilor asupra creierului fătului, în timp ce acesta se află în uterul mamei sale.“„Creierul fătului se dezvoltă în perioada intrauterină în variantă masculină prin acţiunea directă a testosteronului asupra celulelor nervoase pe cale de dezvoltare sau în variantă feminină prin lipsa acestui aport ridicat de hormon. În acest fel, identitatea noastră de gen este programată sau organizată în structurile creierului nostru atunci când suntem încă în uter. Nu există niciun indiciu că mediul social de după naştere ar avea vreun efect asupra identităţii de gen sau a orientării sexuale.Garcia-Falgueras şi Swaab, Sexual Hormones and the Brain: An Essential Alliance for Sexual Identity and Sexual Orientation în Endocrine Development- Astfel afirmatiile conducatorilor religiosi, despre comportamentul sexual care s-ar transmite de la o persoana la alta prin influenta sau moda,prin influenta mediului sunt false si nu au nici un fond stiintific avand ca scop reprimarea unei categorii de oameni de alta orientare. Oamenii de stiinta canadieni considera ca aceasta trasatura nativa a ramas nealterata, insa a fost oarecum „redirectionata” comportamental. Astfel, ei sustin ca barbatii implicati in relatii cu persoane de acelasi sex au un potential mai mare de altruism in microgrupurile din care fac parte. Este vorba de asa-numita „teorie a selectivitatii in relatiile de rudenie”, manifestata in plan relational printr-un comportament protector si grijuliu fata de membrii familiei lor. „Comportandu-se cu atentie si grija fata de nepoti, surori si frati, homosexualii isi indeplinesc misiunea genetica, adica isi protejeaza genele familiei din care fac parte” – explica profesorul Paul Vasey.

Homosexualii au fost persecutati de nazisti, dar istoria lor e putin cunoscuta.Incepe dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, in toamna anului 1933 numai la sase luni dupa venirea lui Hitler la putere, s-au stabilit primele lagare de concentrare unde au fost trimis primii prizonieri homosexuali. Germania avea deja o lege – Paragraful 175 prin care sodomia era declarata ilegala. In 1935 aceasta lege a fost extinsa pentru a include orice forma de contact sexual intre barbati, iar tribunalele au inceput sa trimita la inchisoare barbati chiar pentru un sarut, contact vizual sau fantezie. Mai tarziu  pedeapsa impusa de Hitler pentru homosexualitate a ajuns pana la pedeapsa cu moartea. Initial homosexualii inchisi in lagare erau marcati cu o linie galbena si cu litera A sau un cerc cu negru cu numarul 175(referinta la legea anti gay). Nu se cunoaste numarul exact al detinutilor homosexuali din acele vremuri, dar se stie ca erau peste 10 mii. In total in perioada regimului nazist au suferit peste 50 de mii de oameni cu alta orientare sexuala. Chiar dupa ce razboiul s-a terminat, detinutii de orientare sexuala diferita au continuat sa ramana in lagare pana in anul 1969 cand paragraful 175 a ramas in vigoare, in Germania de Vest.

Incepand cu secolul 19, majoritatea tarilor adoptasera Codul Napoleonic, si nu aveau interdictii specific contra homosexualilor, in timp ce alte tari aveau legi bazate pe modelul englez care aveau legi impotriva homosexualitatii, inclusiv pedeapsa cu moartea.

Identitatea moderna homosexuala a inceput odata cu emanciparea si cu mişcările sociale pornite în 1969 in New York, de la rascoala Stonewall, sau din anii 1950 în diverse ţări europene. În anii 1940, Olanda a recunoscut oficial comunitatea gay, iar incepand cu anii 1960 incep si primele măsuri afirmative pentru diminuarea discriminării, pentru acceptare şi toleranţă. Începand cu anii 1980 Olanda oficiaza primele parteneriate homosexuale, iar în 1997 aceasta devine prima tara din lume care să legalizeze căsătoriile homosexuale.

Incepand cu secolul 20, publicarea studiilor stiintifice despre homosexualitate impreuna cu miscarile de masa pentru lupta dobandirii drepturilor si libertatilor civile au dus la schimbarea atitudinilor sociale asupra homosexualitatii. Relatiile sexual intre persoanele de acelasi sex au fost legalizate in anul 1940 in Olanda, 1951 in Bulgaria, mai apoi in Ungaria si Cehoslovacia in 1961, in Anglia si Wales in 1967, Scotia in 1980 si Irlanda de Nord in 1982.

În zilele noastre in tarile unde religia se amesteca in treburile statului si are o influenta negativa asupra societatii, aceste relatii fiindt considerate pacate, perversiuni, in unele tari fiind chiar interzise. In tarile musulmane homosexualii sunt pedepsiti cu moartea. Relatiile sexuale intre persoanele de acelasi sex au fost legalizate in anul 1940 in Olanda, 1951 in Bulgaria, mai apoi in Ungaria si Cehoslovacia in 1961, in Anglia si Wales in 1967, Scotia in 1980 si Irlanda de Nord in 1982.

In zilele noastre, printre scopurile principale ale organizatiilor care lupta si promoveaza drepturile minoritatilor sexual se afla obtinerea uniunii legale indifferent de sex cat si legalizarea relatiilor intre adulti de acelasi sex. In ultimii ani multe tari au abrogate legile care condamnau homosexualitatea, adoptand legi pentru uniuni legale. Chiar daca situatia se imbunatatise mult fata de trecut, abia in anul 2003, in SUA si Europa au fost abrogate toate legile impotriva tuturor activitatilor sexual intre personae de acelasi sex, ceea ce a insemnat un pas urias pentru drepturile si libertatile omului.

In Romania, in anul 1864, Alexandru Ioan Cuza a promulgat un cod penal inspirat din sistemul francez, in care nu exista pedepsirea homosexualilor. Incepand din 1878 codul penal din Transilvania pedepsea doar violul intre homosexuali. Dupa unirea din 1918 codul civil din 1864 devine valabil in multe regiuni ale noului stat, doar in Ardeal a ramas valabil cel vchi.

Incriminarea homosexualilor in Romania apare in anul 1937 sub conducerea lui Carol al II-lea, odata cu ascensiunea nazismului. Dupa instaurarea socialismului, din pacate unele drepturi si libertati ale omului au fost incalcate grav, iar incriminarea homosexualilor a fost pastrata chiar si de comunisti. Mai rau decat atat in noul cod penal promulgat in anul 1948 se inaspresc pedepsele. Astfel cei ce erau prinsi ca aveau relatii cu personae de acelasi sex erau pedepsiti cu inchisoare de la2 la 5 ani. Situatia nu devine mai buna nici dupa venirea lui Nicolae Ceausescu la putere, perioada in care se continua homofobia si incriminarea homosexualilor, infractiunile privitoare la viata sexuala fiind incluse in sectiunea infractiunile contra persoanei. Homosexualii erau deseori persecutati sau santajati in acea perioada, Romania ramanand aproape singura tara cu astfel de legi aspre impotriva homosexualilor, legi care au incalcat grav drepturile si libertatile omului si care au dus in final la destabilizare.

Dupa lovitura de stat din anul 1989, si instaurarea capitalismului, articolul ce incrimina homosexualii a ramas neschimbat. Incepand cu anul 2001relatiile sexual au devenit pe deplin legale, cu exceptia uniunilor oficiale intre personae de acelasi sex. In ziua de astazi exista o multime de grupuri, organizatii, partide si culte care ameninta drepturile si libertatile comunitatii LGBT, care promoveaza discriminarea si violenta impotriva acestora. Printre acestea se numara in general partidele politice de dreapta, care au un discurs public impotriva drepturilor si libertatilor comunitatii LGBT si de promoveaza homofobia, nationalismul, vechile traditii si religia (crestinismul), in rand cu acestea se afla organizatiile si partidele foarte mici, dar existente de extrema dreapta (nationaliste, fasciste, legionare, crestine) care pe langa cele promovate de partidele de dreapta mai promoveaza violenta impotriva comunitatii LGBT, participand la marsuri violente de strada anti-gay, amenintand, hartuind si chiar batand pe strada persoanele de alta orientare sexuala. Nu in ultimul rand, mai nou si partidele de stanga care ar trebui sa fie aparatoare ale drepturilor si libertatilor omului, democratiei si care ar fi trebuit sa lupte impotriva oricaror forme de discriminare din societate, promoveaza o atitudine impotriva comunitatii LGBT, contrar principiilor si ideologiei lor, promovand la fel ca cele de extrema dreapta, nationalismul, traditiile vechi si morala crestina, lucruri care se afla in mare contradictie cu  libertatea si progresul societatii.

Cele mai vechi documente ale existentei homosexualitatii in Europa se refera la  Grecia antica unde relatiile de iubire homosexuala atat emotionala cat si fizica faceau parte din regulile sociale. Si nordul italiei, in timpul Renasterii erau renumite drept centru al iubirii homosexuale. Atat Leonardo Da Vinci, Machiavelli, Michelangelo Buonarroti cat si cei mai mari artisti si oameni literari ai epocii au luat parte la aceste activitati si le-au celebrat prin arta. Si in Romania istoricul Dio Cassius scria despre imparatul Traian: “Stiu bineinteles, ca era devotat baietilor si vinului, dar daca ar fi facut vreodata ceva josnic ar fi fost criticat; in realitate el a baut cat a vrut insa a ramas sobru, si in relatiile lui cu baietii nu a facut rau nimanui.” Dio Cassius, Istoria romană, 68.7.4) iar Aelianus Spartianus şi el vorbeşte în mai multe locuri despre aceşti băieţi, numiţi „delicaţi“ (favoriţi), indicând că Traian îi iubea cu pasiune.

  • Transexualitatea se referă la procesul prin care o persoană transgen îşi schimbă sexul pentru a face compatibiliate între identitatea sa de gen (sau sexul psihologic) şi sexul biologic.Transexualitatea se manifesta la o persoana unde toate elementele sexualizarii :genetic, gonadic, de tract genital intern si extern si de sexualizare puberala apartin unui sex, cu exceptia unui singur element al sexualizarii — sexualizarea neuro-comportamentala, care este de sex opus. Chiar daca persoana respectiva apartine unui sex, in realitate manifestarile psiho-comportamentale sunt de sex opus. Adversitatea fata de sexul morfologic este foarte timpurie si se manifesta prin preferinta pentru îmbracaminte, jocuri, etc., iar mai tarziu la maturitate nu simte atractie sexuala fata de partener de acelasi sex morfologic. In functie de sexul morfogenetic, transsexuatul poate fi masculin sau feminin. In transsexualism nu se poate face nici o diligenta terapeutica decat daca in prealabil subiectul dobandeste reconsiderarea legala a sexului. Transsexualii sunt persoane transgender care simt sa traiasca permanent ca persoane ale sexului opus celui biologic. Femeile biologice care simt sa traiasca permanent ca barbati si sa fie considerate barbati sunt numite transsexuali sau barbati transsexuali iar barbatii biologici care simt sa traiasca permanent ca femei si sa fie considerati femei sunt numiti transsexuali sau femei transsexuale. Persoanele transsexuale apeleaza si au dreptul sa apeleze la interventii medicale precum administrarea de hormoni sau operatii pentru a-si transforma corpul cat mai congruent posibil cu cel al genului opus. Procesul prin care se trece de la un gen la altul se numeste corectare de sex sau corectare de gen si este un proces complex care include adoptarea aspectului sexului dorit prin schimbari in imbracaminte si stil, adoptarea unui nume tipic, schimbarea sexului desemnat in documentele de identitate, tratament cu hormonii sexului opus, modificare chirurgicala a caracteristicilor sexuale secundare pentru a se apropia de cele ale sexului dorit, si, la barbatii biologici, indepartarea parului facial prin electroliza sau tratamente cu laser.

In iunie 2008, oamenii de stiinta au descoperit gena asociata cu transsexualitatea, a genei asociate cu schimbarea sexului de la feminin la masculin si invers, astfel cercetatorii au avansat teoria conform careia transsexualitatea are cauze biologice, si nu psihice. „Semnalul transmis de tesosteron este mai slab la transsexuali, ceea ce duce la o masculinizare mai putin evidenta a creierului”. Cercetarile nu explica toate transformarile transsexuale dar sugereaza ca sunt implicati mai multi factori genetici.

Datorita necunostintelor si a efectelor traditiilor strvechi religioase in culturile lumii majoritatea tarilor catalogheaza transexualitatea drept o boala psihica. Odata cu cercetarile stiintifice a fost descoperita gena asociata cu transexualitatea, Franta a fost prima tara din lume care a scos din lista bolilor psihice transsexualitatea, unde decretul dat de Ministerul Sanatatii aboleste in acest fel „problemele precoce asupra identitatii de gen”. Si Portugalia in luna noiembrie 2010, a dat o lege care reglementeaza legal recunoasterea de gen. Cu ajutorul noii legi, genul preferat poate fi obtinut in 8 zile folosind o procedură standardizată administrativă.

Transexualii se confrunta cu discriminarea mai mult decat lesbienele, bisexualii sau homosexualii, in mediul particular sau la locul de munca. Persoanele transgender care sunt deschise si recunosc identitatea lor de gen la locul de munca sunt supuse abuzurilor si discriminarilor, umilintei din partea colegilor, in cele din urma fiind nevoite sa-si schimbe locul de emunca. Discriminarea pe baza de gen la locul de munca, trebuie interzisa prin lege.

Trebuie sa luptam impotriva legislatiei discriminatoare. Legislatia anti discriminare trebuie sa cuprinda urgent dreptul la identitate de gen si denumirea explicita a genului.Toate masurile ce privesc egalitatea de gen trebuie sa includa si persoanele transgender. Procesul de recunoastere a genuluit rebuie sa fie accesibil si apropiat nevoilor transexualilor, prin proceduri transparente, nediscriminatorii, corecte. Trebuie sa inlaturam toate obstacolele din legi, care impiedica transexualii sa duca o viata conform identitatii lor de gen.

De-a lungul timpului, atitudinile sociale legate de relatiile afectuase si sexuale intre parteneri de acelasi sex au ramas nefavorabile chiar extremiste, deoarece asupra lor au avut o influenta deosebit de mare atitudinile dictate de religie. Astfel toti cei de orientare sexuala diferita au fost intotdeauna persecutati, pedepsiti, incadrati si internati in spitalie de boli psihice, discriminati nerespectandu li se drepturile si libertatile in mod egal cu ale tuturor cetatenilor, marginalizati si discriminati atat de state cat si de oameni in general. Si in ziua de astazi continua discriminarea lor la toate nivelurile, avand o mare influenta in promovarea si mentinerea acestei discriminari, biserica si conducatorii ei. Chiar in secolul 21 cand stiinta a dovedit ca aceste manifestari existau cu mult inainte de aparitia omului, in mediul animal, biserica continua sa nege prin atitudini si idei fara baze stiintifice, inapoiate, ca homosexualitatea este ceva normal, catalogand acesti indivizi drept bolnavi psihic, neintegrati, diavoli, astfel infiintand chiar niste asa zise centre de „vindecare a homosexualitatii” care spun ei ca se bazeaza pe “psihologie si stiinta”, metode care se afla si s-au aflat intotdeauna in contradictie, opuse cu biserica si religia in general. Aceste campanii nu au alt scop decat mentinerea raspandirii ideilor asupra societatii, cum ca homosexualitatea, ar fi ceva psihic si nu genetic, urmarind mentinerea discriminarii si a urii la neacceptarii acestor oameni perfect normali in societate. Prin astfel de atitudini discriminatorii se promoveaza si se alimenteaza ura unei fiinte umane impotriva alteia,  neacceptarea diversitatii , a dreptului si libertatilor fundamentale ale omului,  discriminarea si inegalitatea in drepturi a persoanelor in societate.

Greu de imaginat dar exista chiar si in randul miscarilor progresiste si democratice astfel de oameni cu atitutdini de ura si neacceptare a existentei persoanelor cu orientare sexuala diferita, care incearca sa combata tot prin propaganda sau discursuri aceste personae, incalcand grav principiile fundamentale de lupta impotriva discriminarii, incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, neacceptarea diversitatii si excluderea unor persoane pe baza de discriminare din randurile lor,  promovand ura intre oameni si chiar intre ei , fapt care duce inevitabil la separare, excludere, dezorganizare si in final la esec.

În societatile capitaliste, unde religia continua sa intervina si sa promoveze ura si discrimiarea, ca si in cazul Romaniei, unde relatiile lor sunt considerate perversiuni, crime, ilegalitati sunt condamnati puternic prin metode fasciste si extremiste, avand ca urmare  asupra indivizilor cu orientare sexuala diferita frica, retragerea, riscul sa nu fie angajati sau sa fie batjocoriti, batuti sau chiar omorati in strada.

Astfel Homosexualitatea, bisexualitatea, transexualitatea au baze stiintifice fiind si dovedite de catre oamenii de stiinta, iar noi cei care luptam pentru nou, pentru progres si libertate trebuie sa acceptam si sa luptam pentru drepturile acestor oameni marginalizati, discriminati, care au fost in totdeauna, respinsi, persecutati, discriminati,  carora li s-au incalcat drepturile si libertatile , dreptul la munca si aruncati mai apoi in spitale de nebuni. Cu ocazia instigarii si mentinerii sentimentului de ura impotriva persoanelor de orientare sexuala diferita, biserica cat si alti conducatori ai culturilor religioase promoveaza si alimenteaza ura in societate, dand nastere unor organizatii extremiste fasciste, ajutandu-le chiar in  lupta impotriva diversitatii oamenilor.

Trebuie combatuta  orice forma de ura, discriminare sau violenta la adresa lor si nu numai, iar statul prin educatie si programe educationale stiintifice atat in scoli cat si la nivelul societatii sa accepte si sa apere aceste minoritati, sa le trateze si sa le dea drepturi si libertati egale la orice nivel la fel ca oricarui alt cetateam, luptand astfel astfel pentru egalitate, dreptate, democratie si respectarea drepturilor si libertatii omului, pentru distrugerea din radacini a discriminarii.

Majoritatea partidelor progresiste democrate din lume s-au alaturat, sustin si recunosc oficial drepturile LGBT, au creat si sectiuni  active ale partidelor care lupta pentru drepturile LGBT , astfel ele si-au adaptat viziunea si ideile  corespunzatoare cu secolul in care traim, acceptand si introducand noi drepturi sau tactici de lupta in politica lor. Orice stat democratic si progresist trebuie sa introduca in constitutie sau in programele acestuia, in capitolul care se refera la garantarea si egalitatea in drepturi si sanse a tuturor cetatenilor indiferent de rasa, sex, etnie, religie, si categoria ORIENTARE SEXUALA si GEN, astfel garanteaza si respecta  cu adevarat democratia si drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Fara unirea tuturor oamenilor fara deosebire indiferent de sex, gen, rasa, orientare sexuala, etc.  lupta pentru drepturi si libertati, pentru o lume libera si egala,  va fi sortita esecului. Luptand impotriva tuturor formelor de opresiune aparam vieti, si de asemenea putem ajuta la unitate, la lupta  impotriva inegalitatilor social economice.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: