Urmarile lipsei educatiei sexuale si nefolosirii contraceptiei moderne in Romania

Daca in ultimul timp am scris despre contraceptie si educatia sexuala, chestiuni  extrem de importante pentru tinerii din Romania, ne-am gandit sa prezentam mai jos un articol cutremurator despre tinerele fete care raman insarcinate „din greseala”  si nasc la varste foarte fragede. Multe dintre acestea,  la varsta la care alte fete de seama lor se joaca cu papusile sau altele la varsta majoratului, cand majoritatea se distreaza si duc o viata fara griji, ele au abandonat scoala, deja sunt mame, au mai multi copii, o familie si chiar muncesc zi lumina pentru a putea ai putea hrani.

Acestea sunt urmarile lipsei educatiei sexuale si utilizarii contraceptiei in Romania, dar si lipsa unor organizatii serioase la nivel national de planning familial si drepturi ale sanatatii reproductive  care sa duca campanii si sa se implice direct si activ  la nivelul scolilor si societatii prin campanii, educatie sexuala si promovand contraceptia. Pe langa acestea ar trebui dusa si lupta cu organizatiile extremist religioase si cu Biserica, prin distrugerea miturilor si campaniilor mincinoase duse de preoti si extremisti in legatura cu contraceptia si avortul.

Romania, ca in oricare alt domeniu se afla pe ultimul loc in Europa si la lipsa educatiei si utilizarea contraceptiei moderne in randul tinerilor, acestea avand urmari foarte grave asupra viitorului si sanatatii lor cat si la nivelul societatii, prin numarul mare de avorturi,  numarul mare de copii abandonati sau omorati de mame, a nasterilor multiple la varste foarte fragede care au urmari grave asupra sanatatii atat a tinerelor mame cat si a copiilor nascuti, a educatiei si viitorului lor.

Mai jos aveti prezentat un caz din alte mii existente la ora actuala, in secolul 21, in …Romania…:

Haimanale, comuna copilelor care fac copii

În comuna dâmbovițeană I. L. Caragiale, fostă Haimanale, se întâmplă rar ca o adolescentă să ajungă la majorat fără să fi rămas însărcinată cel puţin o dată. Fetele roşesc când vine vorba despre metodele contraceptive şi recunosc cu seninătate că ajung la spital doar când le apucă durerile facerii.

Mai bine de jumătate dintre adolescentele din comuna natală a maestrului Caragiale au devenit mame la 15-16 ani. Unele sunt chiar mai grăbite. „Eu am făcut opt clase şi imediat am rămas însărcinată, dar sunt fete care au rămas grele la 12 ani”, spune Mădălina Radu, care, la cei 19 ani, este deja o mămică experiementată.

În mijlocul uliţei principale s-au adunat cât ai clipi o puzderie de copile care de care mai curioase să vadă cine le vizitează şi, mai ales, cu ce daruri au venit musafirii de la asociaţie şi de la ziar. Multe dintre ele se mişcă greu din cauza burţii, semn că în curând vor naşte. În braţe poartă câte un copilaş, iar de fuste li se mai agaţă câte doi-trei micuţi. Alte câteva gravide vin grămadă în spatele asistentei comunitare Marta Dragomir care, de 40 de ani, bate pe la porţile fetelor cu ajutoare sau cu vaccinuri pentru cei mici.

„Mi-e frică de pastile”
„Cu ce ne ajutaţi? Am născut gemeni înainte de termen, la şapte luni, şi sunt orbi. Cred că de la incubator li se trage. Dar se poate şi mai rău. A lui Mariana Bulai a murit la două săptămâni”, se plânge Doina Tulică. Are 28 de ani şi deja este mamă a şapte copii. Când vine vorba despre metodele contraceptive, tânăra mămică lasă ochii în jos: „Mi-e frică de pastile. Despre prezervativ nu mă pricep ce să spun, n-am văzut niciodată”.

Lângă ea, o fetiţă palidă îşi duce pruncul de numai două săptămâni în braţe şi oftează. Are doar 14 ani. „Nu mai vreau alt copil, nu mai pot, nu ştiu cum să fac”, îşi spune Laura B. oful, dar nimeni n-are timp s-o asculte. În schimb, o mămică de 18 ani abia aşteaptă să nască iar. După socotelile ei, trebuia să se întâmple luna trecută, dar mai aşteaptă încă una. Nu e deloc speriată, până la urmă sorocul şi l-a calculat singură şi e posibil să fi greşit. „Mai am doi copii şi doar când am născut am fost la spital”, spune Andreea.

Din mulţimea de copii şi copile, se ridică vocea înţeleptului satului. Nea Gheorghe nu e de acord cu situaţia, dar nici soluţii nu prea are. „Nu ştiu ce or să ajungă copiii ăştia, hoţi şi  cerşetori cred, că de muncă nu  e”, spune el, în timp ce fetele se înghesuie spre maşina de la Salvaţi Copiii, sperând să apuce o portocală sau o pereche de pantalonaşi pentru „ăla mic”.

Prea fragede

Potrivit asistenţilor sociali, comuna din Dâmbovița este în topul localităţilor din România în ceea ce priveşte numărul minorelor ajunse mame, mai bine de jumătate dintre fete rămânând însărcinate înainte de a împlini 18 ani. Numai în acest moment, 15 minore din cele circa o sută de adolescente din comună sunt în lunile a 7-a sau a 8-a de sarcină.

Organizaţia Salvaţi Copiii România derulează o campanie naţională destinată problemei prematurităţii şi incidenţei mortalităţii infantile, una dintre localităţile avute în vedere fiind I.L. Caragiale. „Sarcina la o vârstă fragedă, înainte de 18 ani,  are consecinţe negative atât asupra dezvoltării fizice şi emoţionale a copilului devenit, brusc, mamă, cât şi asupra copilului născut de o adolescentă, ambii fiind condamnaţi să-şi ducă o existenţă marginală”, explică Miralena Mamina, coordonatoarea proiectului „Fiecare copil contează!”, derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii va dedica, în 2011, campania de colectare a 2% din impozitul pe venit maternităţilor din România. Fondurile sunt destinate ajutorării copiilor născuţi prematur să trăiască, sub sloganul: 2% din impozitul pe venit înseamnă, pentru copiii născuţi prematur, 100% viaţă.
„Am avut cazuri când au născut în acelaşi timp şi mama, şi fiica. Lipsa de educaţie şi sărăcia sunt motivele pentru care s-a ajuns aici.”
Florin Vasilache
medic în comuna I. L. Caragiale din 1999

Autor: Emilia Sava

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/Haimanale-comuna_copilelor_care_fac_copii_0_460754496.html

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: