3 mituri despre Paşte deconspirate de ştiinţă

Deși Biblia ne îndeamnă să credem și să nu cercetăm, oamenii de știință nu s-au putut abține, iar unele din descoperirile lor contrazic faptele din Biblie.

A putut Iisus să-și ducă singur crucea pana pe dealul Golgota? A înviat El cu adevărat? Sunt numai câteva din întrebările la care ar vrea să răspundă istoricii, iar până acum răspunsurile lor nu prea sunt pe placul credincioșilor.

Oamenii de știință sunt convinși că Iisus a existat cu adevărat, dar nu cred că el a făcut minuni și nici că a înviat – mare parte din Biblie este formată din legende.

Iisus nu-și putea duce crucea

Aflăm încă din clasele primare că Iisus și-a dus singur – sau cu ajutorul unui bărbat – crucea până pe Golgota și toate filmele despre viața Mântuitorului folosesc această imagine impresionantă. Ba chiar expresia „a-și duce crucea” a intrat în limbajul nostru curent.
De fapt, experimentele arată că lucrurile n-au stat chiar așa. Într-adevăr, crucificarea era adesea folosită de romani ca pedeapsă, încă din secolul VI î. Chr., însă condamnații nu își puteau duce singuri crucea făcută din trunchiuri de copac, care cântărea aproape 150 de kilograme.
În cadrul unui experiment s-a construit o cruce asemănătoare cu cele folosite de romani pentru tortură, iar un bărbat puternic a încercat s-o poarte pe umeri. Așa cum era de așteptat, el nici nu a reușit s-o urnească din loc.

Iisus a înviat cu adevărat?

Învierea lui Iisus este unul din pilonii creștinismului, dar a fost reală? Conform istoricilor, această înviere nu a fost decât o legendă răspândită de apropiații lui Iisus pentru a convinge lumea că el era cu adevărat fiul lui Dumnezeu.

Această teorie aproape că a fost dovedită în momentul când s-a descoperit mormântul lui Iisus, cu osemintele lui
înăuntru. Mormântul, aflat la câțiva kilometri de orașul vechi al Ierusalimului, conținea 10 recipiente cu oseminte inscripționate cu numele decedatului. Conform traducerilor, în mormântul comun se aflau, printre alții, „Maria”, „Iosif” și „Iisus, fiul lui Iosif”. Deși recunosc că aceste nume erau frecvent folosite pe vremea lui Iisus, istoricii sunt aproape siguri că oasele găsite îi aparțin chiar Lui.

Iuda a fost singurul care l-a înțeles pe Iisus

Un document ce conține Evanghelia după Iuda susține că cel pe care creștinismul îl consideră un trădător, a fost de fapt singurul care l-a înțeles pe Iisus singurul care și-a dat seama că el trebuie să se jertfească.

Se vorbește despre o înțelegere între Iisus și Iuda, conform căreia cel din urmă trebuia să-l vândă soldaților romani.
Evanghelia după Iuda este una din multele evanghelii pe care Biserica nu le recunoaște.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: