9 Mai – zi importanta cu semnificatii sitorice

9 mai 1945 – Marea victorie asupra fascismului

Cu devotament fata de cauza libertatii si fericirii, socialistii au mobilizat masele la lupta unita impotriva dictaturii militaro fasciste si a razboiului hitlerist. Exponenti ai  intereselor vitale ale clasei muncitoare, ale intregului popor in lupta pentru progres social, socialistii au fost sufletul rezistentei nationale care a culminat cu insurectia armata din august 1944 cand a fost doborata dictatura militaro-fascista, Romania alaturandu-se coalitiei antifasciste si intorcand armele impotriva Germaniei naziste.

Lupta impotriva fascismului german – cel mai crunt dusman al umanitatii – a concentrat uriase forte sociale din diferite tari ale lumii. Razboiul dus de catre puterile coalitiei antifasciste – din care faceau parte U.R.S.S. , Anglia, S.U.A. si numeroase alte tari – s-a incheiat prin victoria asupra fascismului.

La 9 Mai 1945, sub puternice lovituri concentrice ale aliantelor, reichul nazist s-a prabusit. In acest razboi eforturile puterilor coalitiei antifasciste s-au impletit cu lupta pentru libertate si eliberare a popoarelor subjugate. Greul razboiului l-au dus pe umerii sai poporul sovietic, puternica sa armata, care si-au adus contributia principal la zdrobirea masinii de razboi germane, la obtinerea victoriei.

Insurectia armata, participarea Romaniei alaturi de Natiunile Unite cu efective militare de  aproape 540.000 de oameni, precum si cu intregul potential economic al tarii, la zdrobirea Germaniei naziste, a inscris unul din cele mai importante capitole ale luptei pentru libertate a poporului. Aproape  170.000de militari romani au murit pentru distrugerea fascismului si eliberearea tarii.

Peste 300.000 ostasi, subofiteri si ofiteri romani au fost distinsi cu ordine si medalii romanesti, sovietice, cehoslovacesi ungare. Antifascismul si faptele soldatilor din suprema inclestare cu dusmanul pe frontul antifascist ar trebui sa fie o scoala de educatie pentru generatiile de azi pentru intregul nostru tineret.

Fara unirea popoarelor si lupta lor hotarata impotriva dusmanului de moarte al umanitatii, fascismul,  probabil bunicii si parintii nostrii ar fi fost omorati, iar noi nu am mai fi existat astazi si crimele impotriva umanitatii ar fi fost  de zeci de ori mai mari. De aceea ziua de 9 mai trebuie sa fie o zi extrem de importanta pentru noi, in care sa ne aducem aminte de cele intamplate atunci si de cei care au murit in acel razboi pentru ca noi sa fim liberi.

Ziua Europei

Pe 9 mai este serbata si Ziua Europei. In ziua de 9 mai 1950, ministrul de externe al Frantei Robert Schuman a citit presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si celalalte popoare ale Europei sa isi uneasca productiile de otel si carbune, ca “temelie concreta a unei prime federatii europene”. Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. El a gandit că prin acest sistem ţările participante la proiect nu vor mai fi interesate pe viitor să se războiască între ele, întrucât îşi sabotau propriile economii.

La 18 aprilie 1951, şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda) au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Ulterior, în 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înfiinţată Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state member care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.

În timp ce Europa ca atare exista de secole, elementele care o uneau, în absenţa regulilor şi instituţiilor, nu au fost suficiente în trecut pentru a preveni tragediile cele mai îngrozitoare.

În trecut, eforturile făcute în direcţia unificării Europei se bazau pe dominarea unui grup de către altul. Aceste încercări nu puteau continua, pentru că cei învinşi nu doreau decât un singur lucru: redobândirea libertăţii.

În prezent, ambiţiile sunt complet diferite: construirea unei Europe care respectă libertatea şi identitatea tuturor naţiunilor care intră în alcătuirea sa.

Anunțuri

Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul umanitatii.

Albert Einstein

Legaturi


%d blogeri au apreciat asta: